Kirjaudu sisään

Fuksiopas

Olet aloittamassa elämänvaiheen, jota jälkikäteen monet muistelevat elämänsä hauskimpana aikana. Itsenäistyminen, opiskelun, ja ihan oman elämän aloittaminen on uskomaton seikkailu, jopa vähän pelottavakin, onhan se ehkä suurimpia muutoksia tähänastisessa elämässäsi. Miten tutustua uusiin ihmisiin? Löytääkö oman tavan opiskella, ja miten sopeutua yliopistoelämän kiemuroihin? Opiskelu ei ole vain luennoilla istumista, se on kokonainen elämäntyyli, josta voit tehdä itse sellaisen kuin haluat. 

Yliopisto-opiskelun aloittaminen tulee varmasti olemaan suuri muutos lukioon tai ammattikouluun nähden. Tulee aikoja, jolloin ainoat opintojesi etenemisestä välittävät ihmiset tuntuvat olevan Kelan ja HOAS:n (Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö) henkilökunta, jotka vaativat lisää ja taas lisää opintopisteitä. Enää ei ole opettajaa, joka tukistaa, kun läksyt ovat tekemättä. Kieltämättä, vapaavalintainen ja oma-aloitteinen toiminta lisäävätkin opiskelusi onnistumisen mahdollisuuksia.

Asiat eivät kuitenkaan ole aivan näin huonosti. Matematiikan ja tilastotieteen laitoksella aloittaa vuosittain noin 150 opiskelijaa ja heidän alun aikojen viihtyvyydestään asetetaan vastaamaan noin 30 tuutorin katras. Tuutoreiden tehtävä on helpottaa uuden opiskelijan yliopistoelämän alkua auttamalla esimerkiksi kurssien valitsemisessa ja niille ilmottautumisessa sekä muiden käytännön järjestelyjen hoitamisessa. Lisäksi opiskelijoille, erityisesti uusille, järjestetään runsaasti vapaa-ajanviettomahdollisuuksia excursioiden ja yhteisten tapahtumien muodossa. Tällä pyritään pehmentämään mahdollisesti uuteen kaupunkiin muuttaneiden "oman elämän" aloittamista, unohtamatta tietenkään Helsingissä jo pidempään asuneita fukseja. Yliopistolla elämä sujuu huomattavasti helpommin kun tuntee kanssaopiskelijoita.

Tuutoreiden lisäksi tukea tarjoaa Matrix, matematiikan opiskelijoiden ainejärjestö. Teemme yhdessä kaikkea opiskeluun ja opiskelijaelämään liittyvää, laskuharjoituksista bilettämiseen ja jalkapallosta museokäynteihin. Tulemalla mukaan saat varmasti uusia kokemuksia ja ystäviä, melkeinpä uuden perheen. Olkoon intohimosi matematiikka tai jokin ihan muu, yhdessä tekeminen on aina hauskempaa.

Tietoa fukseille

Opintojen alkuvaiheessa on ihan normaalia olla pihalla yliopistomaailman käytännöistä. Ennen syyslukukauden alkua uusille opiskelijoille järjestetään orientoivat opinnot, joissa kerrotaan perustietoa yliopistossa opiskelussa. Samalla fuksit saavat itselleen fuksiryhmän ja tuutoriparivaljakon, joka opastaa alkuun opintojen kanssa. Ei siis kannata panikoida, vaikkei kaikki olisikaan aluksi ihan selvää.

Alle on koottu kaikkea fuksille hyödyllistä tietoa, joka myös auttaa ahdistukseen.

Tuutorointi ja tuutorit esittelyssä tuutorit-välilehdellä
Sanasto, joka sisältää tärkeimmät yliopistomaailmassa ja etenkin matematiikan opiskelussa vastaan tulevat termit.
Kurssikuvaukset matematiikan perus- ja aineopintojen kursseista löydä tutkinto & kurssit -välilehdeltä.
Tapahtumista ja etusivulta löydät tietoa tulevista tapahtumista.
Muista lukea myös hallituksen tervehdys uusille fukseille.

Saat ajankohtaisinta tietoa tapahtumista pääasiallisilta tiedotuskanaviltamme Matrixin sähköpostilistalta ja Telegramista Matrix-infokanavalta (ks. tiedotuskanavat) sekä näiden sivujen tapahtumakalenterista. Jäseneksi voit liittyä täällä.

Lisäksi tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden ainejärjestön TKO-älyn loistavassa fuksiwikissä on runsaasti myös matematiikan opintoihin päteviä neuvoja.

Uusien opiskelijoiden usein kysymiä kysymyksiä

Miten voi ilmoittautua matematiikan kursseille ja laskuharjoituksiin?
Ilmoittautuminen tapahtuu Sisussa, kun kurssi on sisällytetty ensisijaiseen opintosuunnitelmaan (ks. tutkinto & kurssit). Ilmoittautuminen aukeaa yleensä muutaman viikon ennen kurssin alkua. Ilmoittautuminen kurssin laskuharjoitus- tai ohjausryhmään tapahtuu kurssille ilmoittautumisen yhteydessä. Linkin kurssi-ilmoittautumiseen löydät yleensä kurssin kotisivulta tai etsimällä kurssin itse Sisusta. Kursseille tarvitsee ilmoittautua ennen niiden alkua.  Jos kuitenkin unohdat ilmoittautua kurssille ilmoittautumisajan puitteissa, voit mahdollisesti vielä päästä kurssille ottamalla yhteyttä kurssin vastuuopettajaan. Tarkemmat ohjeet kursseille ilmoittautumisesta ja Sisun käyttämisestä löydät tutkinto & kurssit.

Entä jos laskuharjoitusryhmä on jo täynnä?
Jos muut ryhmät ovat täynnä tai niiden ajat eivät sovi sinulle, voit olla yhteydessä kurssin järjestäjiin tai ilmoittautua ryhmään, vaikka se ei sovi sinulle. Laskuharjoitukset ovat harvoin oikeasti täynnä, vaikka niihin ei mahtuisikaan ilmoittautuessa, joten voit käydä yleensä huoletta muissa ryhmissä.

Mistä saan laskuharjoitukset?
Laskuharjoitukset ilmestyvät yleensä viimeistään edeltävällä viikolla nettiin kurssin kotisivulle tai Moodleen (Helsingin yliopiston alusta, jolta osan kursseista materiaalit ja tehtävät löytyvät). Laskuharjoituksia saa myös usein luennoilta tai ohjaustilaisuuksista.

Miten laskuharjoitukset palautetaan?
Monilla fuksikursseilla laskuharjoitukset palautetaan kurssin moodle-sivulle ja sieltä löytyvään palautusosioon. Useilla kursseilla vertaisarvioidaan anonyymisti muiden kurssilaisten palautuksia ja yleensä vertaisarvioinnesita saa myös kurssin suorittamiseen tarvittavia pisteitä. Toinen yleinen tapa laskuharjoitusten palautuksille on laskarit.

Miten laskareissa toimitaan?
Laskarit kestävät yleensä kaksi tuntia (90min). Aluksi laskareiden pitäjä laittaa kiertämään listan, johon sinun tulee merkitä nimesi. Lisäksi rastit listasta ne tehtävät, jotka olet tehnyt tai (enemmän tai vähemmän) rehellisesti yrittänyt tehdä. Monet laskarinpitäjistä ovat itsekin opiskelijoita, joten et tule syödyksi, vaikkei ratkaisusi täysin oikein olisikaan - parhaitenhan oppii tekemällä virheitä! Tämän jälkeen useimmat laskuharjoitusten pitäjät pyytävät jotakuta taululle esittämään ratkaisunsa, ellei kukaan vapaaehtoisesti halua taululle. Käytännössä ainoa keino varmistua ratkaisun oikeellisuudesta on mennä tekemään se taululle, jolloin se käydään yhdessä läpi. Pidä mielessä, että vääristä ratkaisuista oppii enemmän korjauttamalla ne kuin elämällä siinä uskossa, että ne ovat oikein.

Mitä jos en pääse omaan ryhmääni joka kerta?
Jos et syystä tai toisesta pääse omaan laskuharjoitusryhmääsi, voit myös vierailla missä vain muussa ryhmässä. 

Kuinka kurssit suoritetaan?
Yleisin tapa suorittaa kurssi on tehdä (kurssista riippuen pakolliset tai vapaaehtoiset) viikoittaiset laskaritehtävät ja käydä kurssikokeissa. Kokeita järjestetään kurssista riippuen yksi tai kaksi kappaletta. Kurssikokeissa on yleensä neljä tehtävää, joiden tekemiseen on aikaa 2-3 tuntia. Jokaisesta tehtävästä saa yleensä kuusi pistettä. Enemmän pisteitä on tavallisesti mahdollista saada tekemällä laskuharjoituksia, jolloin lopullinen arvosana muodostuu kurssikokeiden ja laskuharjoitusten yhteispistemäärästä.
Vaihtoehtoinen tapa on ilmoittautua Sisussa suorittamaan kurssi laitoksen yleistentissä. Tällöin tehtäviä on viisi kappaletta ja ne ovat yleensä kurssikokeen tehtäviä vaikeampia. Aikaa on tosin tällöin 3-4 tuntia. Yleistenteistä löydät tarkempaa tietoa täältä.

Miten toimia kokeissa?
Muista ilmoittautua kokeeseen ajoissa Sisussa! Ilmoittautumisen voi hoitaa usein samaan aikaan kuin kurssille ilmoittautumisen. Ilman ilmoittautumista kokeeseen ei voi osallistua. Kokeeseen tulee ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus tai kuvallinen opiskelijakortti. Kokeissa voi olla sallittu joko laskin, taulukko, molemmat tai ei kumpikaan. Koepaperit ja konseptit ovat koetilaisuudessa valmiina, joten niistä ei sinun tarvitse huolehtia. Seuraa ensimmäisissä kokeissa tarkkaan kokeenvalvojien ohjeita. Kurssikokeita saattaa olla useampi yhtä aikaa, joten koesali voi olla tupaten täynnä. Kokeeseen onkin hyvä saapua ajoissa, jottei sen aloittaminen veny ja jotta saat itsellesi istumapaikan salista ilman erikoisempaa säätämistä. Kokeet pidetään yleensä Exactumin saleissa A111 ja B123 ja ne alkavat aina tasalta eivätkä 15 yli. Salien ovista löytyy laput, jotka ohjeistavat kumpaan sinun tulee mennä.

Kuinka kokeet/kurssit arvostellaan?
Kokeiden pisteet ilmestyvät yleensä joko kurssin kurssisivuille tai Moodleen. Kokeita ei saa takaisin, mutta omansa saa nähdä ja käydä läpi ottamalla yhteyttä kurssin pitäjään tai kokeiden korjaajaan. Kurssin arvosana tulee myös Sisun (> Omat tiedot > Suoritukset)-välilehdelle, jolla sen pitäisi näkyä viimeistään kuukauden kuluessa. Huonosti menneiden kurssien luennoitsijoilta voi myös pyytää lisätehtäviä arvosanan mahdollista korottamista varten ainakin välikokeilla suoritetun kurssin tapauksessa. Muista, että laskuharjoitusten tekemisestä saa lisäpisteitä monella kurssilla, jotka sitten lisätään välikoepistemäärään kurssin lopuksi. Laskuharjoituksista saatavien pisteiden painoarvo vaihtelee suuresti, joillain kursseilla ne ovat täysin ylimääräisiä pisteitä, kun taas toisista kursseista ei voi saada ykköstä parempaa arvosanaa ilman tehtävien tekemistä.

Mistä saa apua tehtäviin?
Exactumin 3. kerroksen käytävältä  (eli Komeron välittömästä läheisyydestä) löytyy runsaasti pöytätilaa laskea laskareita, kertailla kavereiden kanssa tenttiin tai vain istuskella miettimässä matematiikkaa. Paikalla on ainakin suurimman osan ajasta oranssi- tai keltaliivisiä ratkomo-ohjaajia, jolta voi kysyä neuvoa vaikeimpiin tehtäviin. Ratkomon moodle-sivulla on aikataulu. Aikataulusta näkee, milloin tietyn kurssin ohjausta on saatavilla. Ohjaajilta voi usein käydä kysymässä neuvoa kaikkien kurssien tehtäviin. Tehtävien ratkomiseen on tilaa myös Ratkomossa. Ratkomo sijaitsee Exactumissa 3. kerroksessa huoneessa C323 ja käytävällä. Exactumin 3. kerroksen käytävä ja Ratkomo ovat oivallisia paikkoja laskea tehtäviä porukalla.

Mistä saan kurssikirjat?
Valtosalle kursseista ei ole lainkaan kirjaa, vaan materiaalina käytetään luentomonistetta, jonka löytää kurssin kotisivulta. Kannattaa kuitenkin aina ensin tarkistaa mitä kirjaa tai monistetta luennolla käytetään ja selvittää lainausmahdollisuus vanhoilta opiskelijoilta. Suurin osa kurssikirjoista löytyy myös yliopiston kirjastosta. Yliopistokirjakaupassa on kattava valikoima oppikirjoja. Halutessasi voit myös hankkia esimerkiksi topologian oppikirjat Limeksen verkkokaupasta

Mitä toisen aineen opintokonaisuuksia (ent. sivuaine) pitäisi ottaa?
Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa opinto-oikeus on suhteellisen vapaa. Opinnot koostuvat joko opintokokonaisuuksista, jotka riippuvat opintojen aikana valittavasta opintosuunnasta, tai vapaasti valittavista opinnoista. Opintosuuntia ovat matematiikan, tilastotieteen, tietojenkäsittelytieteen ja ekonometrian opintosuunnat. Matemaatikoiden suosimia sivuaineita ovat muun muassa  myös fysiikka ja kemia, mutta sivuaineeksi voi halutessaan valita myös jotain aivan muuta.Tarkimmat tiedot eri aineiden opintokokonaisuuksista ja opinto-oikeuksista löydät kyseisen aineen opinto-oppaasta.

Missä on matematiikan osasto?
Matematiikan ja tilastotieteen osasto sijaitsee Kumpulan kampuksella, Exactumissa (Pietari Kalmin katu 5), yhdessä mm. tietojenkäsittelytieteen laitoksen kanssa. Aiemmin matematiikan laitos sijaitsi Yliopistonkatu 5:ssä, ns. Heimolan talossa, "Kluuvin" Alkon yläkerrassa. Muutimme uusiin tiloihin kesällä 2004.

Missä pidetään matematiikan kurssien luennot ja laskuharjoitukset?
Exactumin saleissa ja tiloissa, fuksikurssien luennot pääasiassa 1. kerroksen saleissa B123 ja A111 ja laskuharjoitukset 1. ja 3. kerroksen opetustiloissa. Ratkomo ja ohjausryhmät ovat 3. kerroksessa. Tarkempaa tietoa kunkin kurssin opetustiloista löydät kurssisivuilta, Sisusta tai Moodlesta.

Missä ovat fysiikan, kemian ja TKT:n osastot sekä tiedekunnan kanslia?
Melkein koko tiedekunta sijaitsee Kumpulan kampuksella. Kemistit majailevat Chemicumissa, fyysikot, geologit ja maantieteilijät Physicumissa. Exactumin matemaatikot ja tilastotieteilijät jakavat tietojenkäsittelytieteilijöiden kanssa. Tiedekunnan kanslia ja opintotoimisto sijaitsevat Physicumin toisessa kerroksessa.

Missä paikka X oikein sijaitsee?
Tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden ainejärjestön TKO-älyn fuksiwikissä on Exactumin kartta. Fuksiwikin avulla löytää helposti kaikki Exactumin luokkahuoneet. Lisäksi Helsingin yliopiston sivuilla on loistava karttapalvelu. Sieltä löydät jokaisen kampusalueen kartan. Kätevä palvelu on myös HSL:n Reittiopas.